FR
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians

nieuws

Terug naar overzicht

NieuwsOLD TRAFFORD 2023

Flanders Mancunians

Niet Chelsea, maar wel Manchester United slechtste leerling van de klas met monster-transferverlies in laatste tien jaar

Niet Chelsea, maar Manchester United heeft het voorbije decennium het meest van alle clubs ter wereld aan transfers verspild. De Engelsen draaiden op basis van de voorbije tien jaar zo maar even 1,4 miljard euro verlies op de transfermarkt.

127 miljoen euro voor Moises Caicedo deze zomer, 121 voor Enzo Fernandez afgelopen winter en 113 miljoen euro voor Romelu Lukaku in de zomer van 2021. Een mens zou geneigd zijn te denken dat Chelsea het geld over de balk gooit, maar tegenover de grote uitgaven kon Chelsea ook heel wat inkomsten uit transfers zetten, denk maar aan de 267 miljoen euro die het afgelopen zomer ophaalde met de verkoop van sterspelers als Kalidou Koulibaly, Mason Mount en Kai Havertz.Netto bleef Chelsea de voorbije mercato steken op 197 miljoen euro verlies. Trekken we het open naar de laatste tien jaar dan draaide de club netto 1,03 miljard euro nettoverlies. Een gigantisch bedrag, maar volgens de Zwitserse onderzoeksinstelling CIES doet één club nog slechter. Manchester United draaide het afgelopen decennium maar liefst 1,4 miljard euro verlies. Zij betaalden bijvoorbeeld fors voor Lukaku, Pogba en Maguire. Alleen voor die eerste kregen ze door Inter een smak geld terug.

Het zet grote vraagtekens achter de zelfbedruipendheid van de grootste clubs ter wereld. De Premier League draait vooral op tv-gelden en mega-investeringen van rijke eigenaars zoals Todd Boehly. Chelsea zit sinds de komst van de Amerikaan vorig jaar qua transfers 543 miljoen euro in het rood. De koppositie van Manchester United op basis van de laatste tien jaar zou dus wel eens in gevaar kunnen zijn.PSG is met een nettoverlies van 1 miljard de eerste niet-Premier Leagueclub op de lijst. Ook Barcelona (-662 miljoen euro) en AC Milan (-544 miljoen euro) staan in de top tien. Met Al-Hilal komt voor het eerst ook een club uit Saoedi-Arabië aan bod in de top 20.Aan de andere kant van het spectrum vinden we Benfica terug dat 761 miljoen euro nettowinst maakte de afgelopen tien jaar. Dat deed het onder meer met de verkoop van João Felix (127 miljoen euro) en Enzo Fernandez (121 miljoen euro). Samen waren de Portugese clubs het afgelopen decennium overigens de besten van de klas met een nettowinst van 2,2 miljard euro.

Lijstje clubs met grootste nettoverlies op transfermarkt sinds 2014

1. Manchester United: -1,4 miljard euro

2. Chelsea: -1,03 miljard euro

3. Paris St-Germain: -1 miljard euro

4. Arsenal: -875 miljoen euro

5. Manchester City: -850 miljoen euro

6. Newcastle United: -670 miljoen euro

7. Barcelona: -662 miljoen euro

8. Tottenham Hotspur: -608 miljoen euro

9. AC Milan: -544 miljoen euro

10. West Ham United: -526 miljoen euro

11. Aston Villa: -482 miljoen euro

12. Liverpool: -461 miljoen euro

13. Al-Hilal: -456 miljoen euro

14. Juventus: -449 miljoen euro

15. Everton: -391 miljoen euro

16. Crystal Palace: -375 miljoen euro

17. Bournemouth: -344 miljoen euro

18. Bayern München: -343 miljoen euro

19. Real Madrid: -323 miljoen euro

20. Nottingham Forest: -309 miljoen euro

Manchester United verbreekt contract van van verkrachting verdachte Mason Greenwood

Manchester United en Mason Greenwood gaan per direct uit elkaar, zo heeft de club bevestigd in een statement. De 21-jarige Engelsman speelt al ruim een jaar niet meer nadat hij verdachte werd in een verkrachtingszaak. Zijn contract liep tot medio 2025, maar is in goed overleg ontbonden.“Alle betrokkenen, inclusief Mason, erkennen de moeilijkheden die hij ondervindt bij het hervatten van zijn carrière bij Manchester United”, schrijft de club van Erik ten Hag op de website. “Er is daarom onderling overeengekomen dat het voor hem het meest geschikt zou zijn om dit buiten Old Trafford te doen, en we zullen nu met Mason samenwerken om dat resultaat te bereiken.”

Greenwood werd in januari 2022 door de politie gearresteerd omdat hij werd verdacht van mishandeling en verkrachting van zijn vriendin Harriet Robson. Een jaar later werden de beschuldigingen ingetrokken, maar dat betekende nog niet zijn rentree op het veld. Manchester United besloot namelijk zelf een onderzoek te starten naar de gebeurtenissen.Op basis van het bewijsmateriaal waarover wij beschikken, hebben we geconcludeerd dat het geen volledig beeld gaf en dat Mason niet de overtredingen beging waarvoor hij oorspronkelijk was aangeklaagd’, schrijft Manchester United. Toch erkent Greenwood dat hij fouten heeft gemaakt.Greenwood zelf ging in gesprek met The Times uitgebreid in op de kwestie. “Ik ben opgegroeid met de wetenschap dat geweld of misbruik in welke relatie dan ook verkeerd is, ik heb niet de dingen gedaan waarvan ik werd beschuldigd en in februari werd ik vrijgesproken van alle aanklachten. Ik accepteer echter volledig dat ik fouten heb gemaakt in mijn relatie, en ik neem mijn deel van de verantwoordelijkheid.’’Ik leer mijn verantwoordelijkheden te begrijpen om het goede voorbeeld te geven als profvoetballer, en ik ben gefocust op de grote verantwoordelijkheid om een ​​vader te zijn, evenals een goede partner. De beste beslissing voor ons allemaal is dat ik mijn voetbalcarrière voortzet buiten Old Trafford.’’De ex-vriendin van Greenwood plaatste anderhalf jaar geleden beelden van zichzelf op social media waarop verwondingen te zien waren, die volgens haar waren aangericht door de voetballer. Bovendien deelde Robson een geluidsfragment waarop te horen was dat Greenwood op agressieve wijze aandrong op seks. Robson en Greenwood zijn nog steeds samen. Inmiddels is Robson bevallen van een kind van Greenwood.Het is nog niet duidelijk waar de toekomst van de 21-jarige aanvaller ligt. Greenwood beleefde een stormachtige doorbraak bij Manchester United en was in zijn eerste volledige Premier League-seizoen meteen goed voor tien treffers. In totaal speelde Greenwood 129 duels voor Manchester United, waarin hij goed was voor 35 goals en 12 assists.