FR
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians

nieuws

Terug naar overzicht

NieuwsRyan Giggs

Flanders Mancunians

United-icoon en succescoach Giggs van spelersbank naar beklaagdenbank

Opnieuw geen EK voetbal voor Ryan Giggs. Als speler van de nationale ploeg van Wales had de vedette van Manchester United te weinig kwaliteit om zich heen om een eindtoernooi te bereiken, maar nu als bondscoach van zijn vaderland heeft hij zijn eigen glazen ingegooid.De 47-jarige Giggs is aangeklaagd voor mishandeling van twee vrouwen, een aantijging waarvoor hij zich vandaag moet verantwoorden voor de rechter. Alleen dat al was voor de voetbalbond van Wales reden genoeg om hem voorlopig op een zijspoor te zetten en te vervangen door assistent-bondscoach Robert Page, eveneens een oud-international, met de Nederlander Albert Stuivenberg als rechterhand.Dat duo heeft overigens al sinds begin november de touwtjes in handen bij de nationale ploeg en wist Wales naar de hoogste divisie van de Nations League te loodsen. Onder leiding van Giggs had Wales zich al geplaatst voor het EK van komende zomer.Twee weken voor die beslissende duels was Giggs gearresteerd op verdenking van mishandeling en verwonding van een vrouw van in de dertig. De media vlooiden binnen de kortste keren uit dat het om zijn toenmalige vriendin Kate Greville moest gaan.Giggs kwam op borgtocht vrij, maar legde wel al zijn taken als bondscoach neer. Na nader onderzoek door de politie is de openbaar aanklager nu overgegaan tot vervolging. De tweede vrouw, van in de twintig, zou door het United-icoon zijn aangerand in een woning in Salford, een plaats in het graafschap Greater Manchester.Daarnaast wordt de oud-voetballer beschuldigd van dwingend en controlerend gedrag tussen december 2017 en november 2020.Het is niet voor het eerst dat de Welshman, die opgroeide in een arme wijk in Cardiff en in 1980 in het kielzog van zijn rugbyende vader met het hele gezin richting Manchester verhuisde, zich in de nesten heeft gewerkt. Ook toen waren er vrouwen in het spel.

In 2011 werd familyman Giggs, getrouwd en vader van twee kinderen, ervan beticht een affaire te hebben met Imogen Thomas, een voormalig Miss Wales en Big Brother-ster. De vermeende schuinsmarcheerder beriep zich op een privé-kwestie en slaagde er via de rechter in zijn naam uit de Britse media te houden.Die hielden het vervolgens op 'een Britse topvoetballer'. Tienduizenden twitteraars hadden daar echter geen boodschap aan. Giggs wenste daarop harde maatregelen tegen de boosdoeners, maar dat was alleen al door massaliteit uiteraard geen haalbare kaart.
Champions League-finale

Ondertussen was Manchester United in voorbereiding op de Champions League-finale tegen Barcelona op Wembley. Dat leidde tot een merkwaardige sfeer op de persconferentie vlak voor dat duel. De vraag van een journalist hoe belangrijk Giggs is voor de ploeg van Alex Ferguson leidde hoorbaar tot onvrede. "Die komt er vrijdag niet in", fluisterde de befaamde manager een persmedewerkster toe.Maar daarmee was de kous nog niet af voor de vreemdganger. Behalve echtgenote Stacey bleek nog een vrouw onaangenaam verrast door Giggs' escapades met Thomas.De gekrenkte dame in kwestie besloot op ondubbelzinnige wijze wraak te nemen. In een interview met boulevardblad The Sun onthulde ze al acht jaar een affaire te hebben met de voetballer. Ze? Ze is Natasha, de vrouw van Ryans ruim drie jaar jongere broer Rhodri...
Televisie uit

Het schandaal zorgde voor een schisma in de familie. Helemaal nadat ook Rhodri zijn verhaal aan The Sun had verteld. Moeder Lynne koos de kant van Ryan, terwijl vader Danny, die al eind jaren tachtig zijn eigen weg was gegaan, zich achter Rhodri schaarde.Als ik hem op televisie zie, zet ik 'm meteen uit", gaf de oud-rugbyer prijs in een interview toen zijn oudste zoon in 2018 tot bondscoach van Wales was benoemd. "Terwijl ik de meest trotse vader ter wereld zou moeten zijn, intens gelukkig om wat hij allemaal heeft bereikt."Maar die eervolle job is zoonlief inmiddels kwijt. Net als zijn jeugdliefde Stacey, al duurde het nog tot 2016 voor hun wegen definitief scheidden.Giggs hangt nu een gevangenisstraf boven het hoofd die kan variëren van zes maanden tot vijf jaar, de maximale sanctie bij het toebrengen van lichamelijk letsel.De dertienvoudig landskampioen en tweevoudig Champions League-winnaar - allemaal met Manchester United, waarvoor hij in 24 seizoenen bijna duizend wedstrijden speelde - ontkent echter alles. "Ik begrijp de ernst van de beschuldigingen", verklaarde hij in een statement. "Maar ik kijk ernaar uit om mijn naam te zuiveren."De tijd zal het leren. Maar vooralsnog wacht Ryan Giggs niet de spelersbank maar de beklaagdenbank.