WedstrijdverslagManchester United-Liverpool

SUN 02 May 2021Premier League  at OLD TRAFFORD 16.30 PM:Donderdag 13 mei ingehaald

Engelse topwedstrijd afgelast omdat fans stadion Manchester United bestormen

Anti-eigenaren protesten door Manchester United fans dwongen het uitstellen van een Premier League-wedstrijd op zondag tegen Liverpool. Dit gebeurde nadat het stadion werd bestormd en duizenden andere supporters de toegang tot Old Trafford blokkeerden, omdat ze eisten dat de Glazer familie de club zou verkopen. De ongekende afgelasting van een wedstrijd in de rijkste voetbalcompetitie ter wereld als gevolg van protesten van fans is het hoogtepunt van een langdurige woede tegen de Amerikaanse eigenaars. Deze begon met een overname door een derde partij in 2005 waarbij de club met schulden kwam te zitten. Het toppunt van de woede van de fans volgde echter toen de club deel uitmaakte van de Europese Super League, een divisie die omstortte vanwege het gebrek aan steun.

Hoe het kon gebeuren

Dat supporters toegang kregen tot het veld - nog voor de twee teams naar Old Trafford waren afgereisd. Dat was erg frappant gezien de strikte maatregelen tegen het coronavirus die rond het stadion van kracht zijn en waardoor wedstrijden gesloten blijven voor alle toeschouwers. Eén van de fakkels die door de fans werd afgestoken, werd gelanceerd op de tribune waar de televisieploeg van Sky Sports al meer dan twee uur voor de geplande aftrap aan het uitzenden was. Hoewel het protest van tevoren was aangekondigd, was het stadionvoorplein op Sir Matt Busby Way nog steeds toegankelijk voor duizenden fans - velen riepen "We want Glazers out" - terwijl fakkels werden afgestoken.

De menigte werd pas uiteengedreven nadat agenten te paard de fans aanvielen. Op dat moment was er een regen van rondvliegende flessen op te merken en dit was slechts twintig minuten voordat de wedstrijd had moeten beginnen. Twee politieagenten raakten gewond en één daarvan moest met spoed worden behandeld voor een 'aanzienlijke snijwond in zijn gezicht'. Uiteraard nadat hij met een fles was aangevallen. United zei dat de wedstrijd was uitgesteld 'vanwege veiligheids- en beveiligingsoverwegingen rond het protest'. Dit gebeurde na overleg met politie, autoriteiten en de Premier League.
Geweld is nooit een optieWe denken dat iedereen deze actie wel betreurt en de fans van Manchester United nog het meeste. Het is begrijpelijk dat niet alle supporters blij zijn met de nieuwe eigenaar, maar geweld – en dan met name tegen elkaar of een onschuldige agent – is nooit een goede oplossing. Het was beter geweest als de fans handtekeningen hadden verzameld of desnoods de media hadden opgezocht. Wat er nu is gebeurd, zal de club alleen maar verder in de problemen brengen en dat heeft waarschijnlijk niemand gewild.