WedstrijdverslagManchester United-Young Boys Bern

CHAMPIONS  LEAGUE FOOTBALL AT OLD TRAFFORD 08/12/2021:Slippertje van Donny van de Beek kost Manchester United de overwinning

Manchester United heeft de laatste groepswedstrijd in de Champions League niet kunnen omzetten in een overwinning. In de thuiswedstrijd tegen Young Boys werd het woensdagavond 1-1. Donny van de Beek had een basisplaats en leidde met een foute pass de gelijkmaker in. Het Nederlandse talent Björn Hardley zat negentig minuten op de bank. Manchester United was al zeker van de groepswinst; de Zwitsers hadden een zege nodig om nog derde te kunnen worden, maar eindigen nu sowieso als vierde. Het duel tussen Atalanta en Villarreal werd uitgesteld door sneeuwval. Zij zullen donderdagmiddag uitmaken wie tweede wordt in de groep.

Ralf Rangnick greep de laatste groepswedstrijd aan om meerdere reservespelers aan de bak te zien vanaf de aftrap. Van de Beek had bijvoorbeeld een basisplek op het middenveld, terwijl Dean Henderson onder de lat de voorkeur kreeg boven David de Gea. De opvallendste namen in de basiself waren die van Anthony Elanga en Amad Diallo, aanvallers die dit seizoen respectievelijk twee en nul keer in actie kwamen voor Manchester United in officiële wedstrijden. Rangnick nam ook risico door een zeer jonge reservebank samen te stellen. Spelers als De Gea, Cristiano Ronalo, Bruno Fernandes, Fred, Jadon Sancho, Marcus Rashford, Harry Maguire en Victor Lindelöf zaten niet bij de selectie.

Manchester United opende in de negende minuut de score. In de negendHet was een fraai doelpunt: na een voorzet van Luke Shaw vanaf de linkerflank zette Greenwood in het strafschopgebied een stapje terug, alvorens een halve omhaal te produceren waarmee hij keeper Guillaume Faivre kansloos liet. Juan Mata liet een goede kans liggen om de marge te verdubbelen en in de slotfase van de eerste helft kwam Young Boys langszij. Na een onzuivere pass van Van de Beek nam Fabian Rieder de bal over; de aanvallende middenvelder van Young Boys twijfelde geen moment en vond vanbuiten het strafschopgebied de rechterbovenhoek met een geplaatste inzet.Na de pauze ontstonden enkele halve kansen voor Manchester United om op voorsprong te komen. Halverwege de tweede helft kreeg Young Boys een veel grotere mogelijkheid, maar op korte afstand van het doel had Quentin Maceiras het vizier niet op scherp staan na een pass van Silvan Hefti. Manchester United maakte in het laatste kwart van de wedstrijd weinig aanstalten om te scoren. Young Boys moest dat wel doen, om nog derde te kunnen worden, maar ontbeerde de slagkracht om de thuisploeg de wil op te leggen in het regenachtige Manchester.

Rangnick neemt risico: piepjonge bank mét Nederlander, rust voor sterren

Ralf Rangnick haalt de bezem door de opstelling van Manchester United. De nieuwe trainer van the Red Devils grijpt de laatste groepswedstrijd van de Champions League tegen Young Boys aan om meerdere reservespelers aan de bak te zien vanaf de aftrap. Cristiano Ronaldo behoort niet tot de selectie, maar Donny van de Beek staat wel op het veld. Het duel begint woensdagavond om 21.00 uur op Old Trafford.Manchester United is al zeker van de groepswinst, wat de keuze voor Rangnick om te rouleren vermoedelijk makkelijker maakt. Young Boys moet winnen om kans te houden op de derde plek in Groep F. Rangnick maakte dinsdag op de persconferentie al bekend dat Dean Henderson onder de lat de voorkeur zou krijgen boven David de Gea, terwijl hij ook de basisplaats van Donny van de Beek aankondigde. "Donny is zondag (1-0 zege op Crystal Palace, red.) al ingevallen, terwijl Dean een erg goede en ambitieuze doelman is", legde de opvolger van Ole Gunnar Solskjaer uit. Manchester United mist het geblesseerde trio Paul Pogba, Edinson Cavani en Raphaël Varane.

De opvallendste namen in de basiself zijn die van Anthony Elanga en Amad Diallo. De negentienjarige Elanga, de zoon van voormalig Kameroens international Joseph Elanga, maakte zondag als invaller zijn Premier League-minuten van het seizoen en mocht in september invallen in de EFL Cup-wedstrijd tegen West Ham United (0-1 nederlaag). Diallo kwam dit seizoen nog helemaal niet in actie voor het eerste elftal van Manchester United. Hij miste de eerste maanden van het seizoen door blessureleed. Daardoor viel een transfer naar Feyenoord in duigen, maar de Rotterdammers hebben nog steeds interesse. Verder staat middenvelder Nemanja Matic op papier in het hart van de verdediging, al moet blijken of dat daadwerkelijk het geval zal zijn.De Nederlandse aanvaller Björn Hardley (18 jaar) zit op de bank bij Manchester United. Het talent maakte in 2019 de overstap van NAC Breda naar Manchester en behoort nu voor het eerst tot de wedstrijdselectie. Verder zitten ook Tom Heaton (35 jaar), Matej Kovar (21), Teden Mengi (19), Charlie Savage (18), Zidane Iqbal (18) en Shola Shoretire (17) op de bank. Rangnick heeft dus amper ervaring achter de hand; spelers als Ronaldo, De Gea, Bruno Fernandes, Fred, Jadon Sancho, Marcus Rashford, Harry Maguire en Victor Lindelöf zitten niet bij de selectie.

Opstelling Manchester United: Henderson; Wan-Bissaka, Matic, Bailly, Shaw; Van de Beek, Mata; Lingard, Diallo; Greenwood, Elanga.

Opstelling Young Boys: Faivre; Maceiras, Lustenberger, Rieder, Lefort; Camara, Martins Pereira, Aebischer, Ngamaleu; Elia, Siebatcheu.