WedstrijdverslagRESL SOCIEDAD-MANCHESTER UNITED 03/11/2022 18.45 PM

United heeft niet genoeg aan primeur Garnacho en treft mogelijk Ajax

Manchester United is er donderdag niet in geslaagd om bovenaan te eindigen in Groep E van de Europa League. Real Sociedad hield in eigen huis stand en beperkte de marge dusdanig dat de formatie van manager Erik ten Hag in februari een tussenronde moet spelen. Daarin is Ajax een van de mogelijke tegenstanders.Ten Hag verraste door Donny van de Beek in de basis te zetten. De middenvelder is hersteld van een blessure en viel een week eerder tegen FC Sheriff al in bij United. Tegen Sociedad stond hij achter spits Cristiano Ronaldo, terwijl Bruno Fernandes de rechtsbuiten was. 'We hebben hem nodig', zei Ten Hag van tevoren tegen MUTV. 'Hij kan belangrijk zijn met doelpunten, loopacties tussen de linies en in de counter. Die kwaliteiten heeft hij en die moet hij vanavond tonen.'Helaas voor Van de Beek lukte dat nauwelijks. De aanvallende middenvelder werd regelmatig overgeslagen in de opbouw van United en noteerde in het eerste bedrijf de minste balcontacten van alle spelers van United, namelijk veertien. Van de Beek had dan ook geen rol in de openingstreffer van United, die na een kwartier viel. Fernandes kopte door uit een doeltrap van David de Gea. Ronaldo nam de bal aan en bediende Alejandro Garnacho. De achttienjarige aanvaller trok richting de zestien van Sociedad en schoot de bal in het dak van het doel. Voor Garnacho was het zijn eerste goal in de hoofdmacht van United.Eén treffer was voor United niet voldoende. De Spanjaarden wonnen eerder met dezelfde cijfers op Old Trafford en hadden voor de wedstrijd van donderdag een beter doelsaldo. Om op basis van het onderlinge resultaat alsnog de groepswinst te pakken, had United in ieder geval nog een doelpunt nodig. Ronaldo was daar voor rust dicht bij na klungelig balverlies in de defensie van Sociedad. Zijn wippertje over doelman Álex Remiro ging over het doel. De Gea hield zijn ploeg aan de andere kant op de been bij een afstandsschot van Andoni Gorosabel en de rebound van Pablo Marín.Van de Beek slaagde er ook na rust niet in om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Ten Hag besloot na een klein uur een tactische ingreep te doen en met drie verdedigers te gaan spelen. Van de Beek ging naar de kant en werd vervangen door Marcus Rashford, terwijl Scott McTominay erin kwam voor Victor Lindelöf. Met hen in het veld lukte het United niet om tot grote kansen te komen en de cruciale 0-2 te maken. Zo gaat United maandag de koker in voor de tussenronde van de Europa League, terwijl Sociedad zich plaatste voor de achtste finale. Ajax is als nummer drie uit de Champions League een van de mogelijke tegenstanders van United.

Assist van Ronaldo volstaat niet voor groepswinst, die gaat naar Real Sociedad

Manchester United strandt op een zucht van groepswinst in de Europa League. Met dank aan een assist van een startende Cristiano Ronaldo pakt het 3 punten tegen Real Sociedad. De Spanjaarden incasseerden in totaal een goaltje minder en blijven op kop van groep E.

Invalbeurt Maguire baart opzien: 'Ten Hag introduceert 'the Dutch way

Erik ten Hag baarde donderdagavond opzien door Harry Maguire in de slotfase van de wedstrijd tegen Real Sociedad in te zetten als stormram. De verdediger moest een doelpunt forceren, maar slaagde daar niet in. In de verschillende tv-studio's, kranten en op sociale media wordt verbaasd gereageerd.Manchester United leidde met 0-1 in Spanje en had een tweede doelpunt nodig om groepswinnaar te worden. Maguire kwam als vervanger van Alejandro Garnacho binnen de lijnen en kreeg uiteindelijk geen serieuze kans om te scoren. The Sun noemde het optreden van Maguire als spits 'hilarisch', maar getuige het cijfer 4 voor de invaller was geen sprake van een geslaagd experiment.Bij BT Sport kon voormalig middenvelder Robbie Savage niet geloven wat hij zag. 'Ik denk niet dat iemand ooit had verwacht Harry Maguire en Cristiano Ronaldo samen in de voorhoede te zien spelen bij Manchester United', stelde de analist. Commentator Ian Darke grapte: 'Dit had niemand in z'n Fantasy Football-team.'Oud-spits Chris Sutton was als een van de weinigen enthousiast: 'Ik geniet ervan om te zien dat Erik ten Hag the Dutch way heeft meegenomen naar dit land. De grote Harry Maguire komt van de bank en speelt centraal voorin', tweette hij. Het bekende fanaccount The United Stand schreef op Twitter: 'Harry Maguire die samen met Cristiano Ronaldo de aanval leidt. Nooit gedacht dat we dat zouden schrijven.'

De Manchester Evening News vat de opmerkelijke ingreep op als de ultieme transfereis van Ten Hag. 'De wanhopige pogingen om te scoren kenden geen succes, maar welke andere optie was er? Door de afwezigheid van Anthony Martial, Antony en Jadon Sancho was er weinig anders mogelijk. Anthony Elanga en Aaron Wan-Bissaka waren de enige andere spelers op de bank die ooit een doelpunt hebben gemaakt voor de club. Er is geen duidelijkere boodschap dat een nieuwe spits vanaf januari nodig is dan het feit dat Ten Hag zich tot Maguire wendde.'Ten Hag repte zelf met geen woord over de noodzaak van een transfer, toen hij de nieuwe rol voor Maguire na afloop toelichtte. 'Het is duidelijk: we hadden een doelpunt nodig en we gingen opportunistischer spelen. Met Cristiano en Maguire heb je twee goede koppers. We probeerden direct richting het strafschopgebied te spelen en dat lukte ook meerdere keren