FR
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians

nieuws

Terug naar overzicht

NieuwsBOBBY CHARLTON RIP

Flanders Mancunians

Engelse voetbalfans brengen laatste groet aan voetbalicoon Bobby Charlton, ook prins William neemt afscheid

Het Engelse voetbal neemt afscheid van Sir Bobby Charlton. Vele duizenden Manchester United-fans zijn naar Old Trafford afgezakt om hun respect te betuigen voor het op 21 oktober overleden voetbalicoon. De begrafenisstoet passeerde aan het stadion van de club waarvoor hij het grootste deel van zijn carrière speelde.De kist werd naar de kathedraal van Manchester gebracht. Daar vond een uitvaartdienst plaats, die werd bijgewoond door onder meer prins William, Sir Alex Ferguson, de iconische coach van United, en bondscoach Gareth Southgate. Er waren ook verschillende oud-teamgenoten van Charlton en huidige Manchester United-spelers present.Charltons kist was tijdens de stoet versierd met witte rozen. Manchester United liet voor de gelegenheid twee reusachtige zwart-witfoto's van Charlton ophangen aan de East Stand van Old Trafford, eentje als speler en eentje op oudere leeftijd als clubvertegenwoordiger. Aan weerszijden hingen de woorden "Sir Bobby Charlton, 1937-2023. Voor altijd geliefd".

De vlaggen van de club en de Premier League hingen halfstok.

Engels icoon en Manchester United-icoon
Sir Bobby Charlton overleed op 21 oktober op 86-jarige leeftijd. Sinds 2020 leed hij aan dementie. Hij was een sleutelpion in het Engelse elftal dat in 1966 wereldkampioen werd in eigen land. Hij kreeg dat jaar ook de Gouden Bal.

 Charlton verzamelde 106 caps en deed het net 49 keer trillen voor Engeland.

 In 1968 veroverde Charlton met Manchester United Europa Cup I, de voorloper van de Champions League. Die zege kwam er tien jaar na de vliegramp in München, die hij en coach Matt Busby overleefden, maar waarbij acht van zijn ploeggenoten stierven.Charlton speelde in totaal 758 wedstrijden voor Manchester United en scoorde 249 doelpunten. Dat waren lang clubrecords, tot ze werden verbeterd door Ryan Giggs en Wayne Rooney.Charlton werd met United drie keer kampioen en won een keer de FA Cup.