FR
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians

nieuws

Terug naar overzicht

NieuwsOLD TRAFFORD

Flanders Mancunians

Zijn de dagen van Erik ten Hag geteld bij een Manchester United in verval? "Niemand staat te springen voor deze job"

Erik ten Hag en Manchester United kennen moeilijke dagen. United ging gisteren op Old Trafford kansloos de boot in tegen Newcastle United in de Carabao Cup. Het contrast met vorig seizoen, United won de bekercompetitie, is groot. Wat is er aan de hand in het rode gedeelte van Manchester? We vroegen het aan Jelle Tack, commentator bij Play Sports en podcastmaker bij Kick&Rush.26 februari 2023, Wembley Stadium Londen. Manchester United mag onder leiding van Erik ten Hag de eerste trofee sinds 2017 in de lucht steken. Een bekroning van het seizoen waarin United uiteindelijk 3e werd in de competitie en het tot in de FA Cup-finale schopte.

 Het seizoen van de wederopstanding dacht men toen.Nog geen jaar later rommelt het opnieuw op Old Trafford. De druk op trainer Ten Hag stijgt, de Britse pers neemt de woorden "fiasco", "slap" en "schokkend" opnieuw in de mond.

Zijn de dagen van de Nederlander geteld in een club in verval?Sportieve malaise

"Het krediet dat Ten Hag vorig seizoen heeft opgebouwd is na 2 maanden voetballen gesmolten als sneeuw voor de zon", aldus Jelle Tack.

 Met als oorzaak de tegenvallende resultaten in het seizoensbegin: "United heeft dit seizoen 8 van de eerste 15 wedstrijden verloren. Het is 51 jaar geleden dat het zo'n seizoensstart kende. Dan kom je als trainer altijd onder druk te staan."Maar ook de manier van spelen telt in Manchester: "Ze zijn weggespeeld in de Manchester-derby en Newcastle is gisteren overtuigend komen winnen op Old Trafford."Je ziet geen groep op het veld, bij een tegenslag valt het helemaal uit elkaar", benoemt Tack één van de oorzaken. "Wat dat betreft vrees ik voor zijn job, ja."Maar er zijn ook factoren waar Ten Hag geen controle over heeft: "Hij heeft inderdaad pech met basisspelers die geblesseerd of hopeloos uit vorm zijn, zoals Rashford en Mount"Maar spelers die op zijn aandringen zijn gekomen, zoals Martinez en Onana, presteren ondermaats. Dat wordt hem natuurlijk aangewreven", is Tack realistisch.

Extrasportieve reddingsboei
Toch is het volgens Tack nog geen uitgemaakte zaak dat Ten Hag zal moeten vertrekken.

De verkoop van een gedeelte van de clubaandelen aan de Britse zakenman Sir Jim Ratcliffe speelt hierin een cruciale rol:"De Glazers (eigenaars van Manchester United, red.) zitten op hun troon en zijn niet geneigd zaken snel te veranderen.""Als Ratcliffe aandeelhouder wordt, zal hij de sportieve macht in handen kunnen krijgen en voor een andere coach kiezen," analyseert Tack.Het is natuurlijk wel zo dat niemand staat te springen voor deze job. Je moet echt van goeden huize zijn als je dit wil omkeren."En dat speelt dan weer in het voordeel van een Ten Hag die zijn spelersgroep kent.

Club in verval
Dat het al jaren niet goed gaat met Manchester United is een open deur intrappen.

Sinds het vertrek van Alex Ferguson heeft United geen echte ploeg meer gehad. Zelfs grote trainers als Van Gaal en Mourinho hebben de trein niet op de rails gekregen", aldus de commentator.Tweede eindigen met United beschouwt Mourinho als zijn grootste prestatie als coach, dat zegt hoe diep de miserie isTweede eindigen met United beschouwt Mourinho als zijn grootste prestatie als coach, dat zegt hoe diep de miserie is."Maar ook wanbeleid , onzekerheid en verkeerde investeringen spelen hun rol.De Glazers vergroten alleen maar de schuldenberg van de club, de nakende verkoop aan Ratcliffe zorgt voor grote onzekerheid en het stadion en oefencomplex zijn verouderd", vat Tack de malaise samen.Allemaal factoren die tegenwoordig top moeten zijn om mee te strijden met de top.Helemaal van nul beginnen kan de uitweg zijn die United nodig heeft", besluit Tack.